Hier en daar geaccentueerd door een plaggenkeet of kleine boerderij, of een paar schrale berkjes, populieren, eiken - overal stapels turf, en telkens vaart men schuiten met turf of lisch uit de moerassen voorbij.VanGogh6vangogh5
Titel:
Van Gogh Huis | Nieuw-Amsterdam
Materiaal:
Acryl op paneel
Jaar:
2009

Beschrijving:


Voor het Van Gogh Huis in Nieuw-Amsterdam ben ik gevraagd om een expositie te houden, met het verzoek een relatie met van Gogh te leggen. Hieronder kunt u de zaaltekst lezen, en enkele van de schilderijen bekijken.

Zaaltekst: Op het eerste gezicht zijn er niet veel overeenkomsten tussen mijzelf en Van Gogh. Om die reden ben ik de brieven die Van Gogh vanuit Nieuw-Amsterdam aan zijn broer Theo schreef gaan lezen. Daaruit bleek dat wij wel op dezelfde manier kijken, alleen we kijken naar andere dingen. Om even twee voorbeelden te geven, citeer ik: "Het landschap groot leren aankijken in zijn eenvoudige lijnen en tegenstellingen van licht en bruin" en"Zooals het leven zich voor zal doen zoo zal ik er iets in vinden, zoo zal ik er mijn best op doen."

Dit zijn twee uitspraken waar ik mij niet alleen in kan vinden, maar ook in herken. Alleen Van Gogh richtte zijn aandacht op de natuur en ( "lelijke" ) mensen, terwijl ik mij op non-architectuur richt met mijn schilderwerk.

Voor mijn nieuwe werken, die ik hier exposeer, heb ik enkele citaten uit Van Gogh zijn brieven genomen en ben daar in het Nieuw-Amsterdam en omgeving anno nu beelden bij gaan zoeken. Deze foto's zijn in mijn atelier uitgewerkt tot de schilderijen waarvan u hierboven een selectie ziet.

 

Achtergrond informatie: