Eindbeoordeling kunstacademie, 26 Juni 2008

De eindexamenpresentatie van Benno bestaat uit zeven schilderijen. Zeven schilderijen met daarop alledaagse gebouwen. Huizen, kleine bedrijven, die men overal kan aantreffen in Nederland. anonieme gebouwen, niet verbonden door streek of bodem, maar seriemodellen, waar er duizenden van zijn neergezet: in Haarlem, in Heerenveen, in Helmond, in Hilversum. Ook de straatnamen verraden geen identiteit: Musicalstraat, Orchideestraat.

Hij heeft de gebouwen geschilderd met aandacht en een zekere liefde, zoals je een kozijn kunt schilderen of een tuin kunt harken. Ingetogen, zonder uitbundigheid. Ook de formaten en de materialen spreken zich niet uit; acrylverf op mdf, bescheiden formaten ± 30/40 cm in de lengte of de breedte.

Benno schildert een ode aan het gewone. Hij wil tonen dat het in zijn leven niet gaat om spektakel en powerplay, maar dat de betekenis zit in de waardering van het alledaagse.

Is dit alles interessant? Als stelling / Vanuit de schilderkunst / Voor mij als toeschouwer? Ik geloof niet dat het Benno daarom gaat. Hij vindt het van belang, en dat laat hij ons laten weten.

Bert Schutter