Ossenaar exposeert in Amsterdams Van Gogh Huis

De Sleutel | 10-06-2009 | Henk Ruurda

OSS/NIEUW-AMSTERDAM -Vanaf 14 juni exposeert de jonge Osse kunstenaar Benno de Wit in het Van Gogh Huis in Nieuw Amsterdam.

Van Gogh woonde er ruim twee rnaanden en schilderde het Drentse landschap, huizen met mosdaken en armoe. De Wit las de brieven van Van Gogh aan zijn broer Theo en bekeek Nieuw Amsterdam en omgeving door Vincent's ogen. Op zijn schilderijen hedendaagse bouwwerken, huizen in wijken van minder bedeelden, rijtjeswoningen. "Ik ben gefascineerd door het stedelijk landschap," vertelt De Wit (Den Bosch, 1980). "Vooral bouwwerken die zo maar ergens worden neergezet en ook zo weer kunnen worden gesloopt, dus niet van die heel fraai ogende architectonische hoogstandjes. Eigenlijk vind ik non-architectuur het meest interessant, gebouwen waarvan er dertien in een dozijn gaan. Kantoorpanden en rijtjeswoningen. En ook bijvoorbeeld het V&D gebouw in Oss. Op zich is het eigenlijk niet zo'n heel lelijk gebouw, het heeft best wel spannende vormen, rare bogen, dakjes boven die bogen. Iedereen vindt het het lelijkste gebouw van Oss, maar het staat gewoon op de verkeerde plek." "Kleur is voor mij niet de hoofdzaak maar wel de belangrijkste bijzaak. Het staat oiet pp zichzelf, maar is bij mij altijd een kleurvlak. De kleurvlakken vormen ook altijd een herkenbaar deel van het landschap, ik laat elementen weg en voeg er nieuwe aan toe. Daardoor verandert de realiteit in mijn eigen interpretatie, zonder dat ik de waarheid geweld aan doe." De Wit was er bij het weekend voor de sloop van' het oude postkantoor aan de Kruisstraat. Van dat gebouw maakte hij verscheidene kleurrijke impressies. lets dergelijks deed hij in het verpleeghuis Ter Weer in Heeswijk-Dinther. Op zijn website www.bennodewit.nl zijn videoopnames van de schilderingen tezien.

Inspiratiebron De Wit is een paar weken geleden getrouwd met Carine en is net terug van zijn huwelijksreis naar haar geboorteland Brazilie. Hij maakte daar tijdens voorgaande bezoeken en nu ook talloze foto's die hij terug in Nederland verwerkt in zijn schilderijen. "Vooral de chaos in Brazilie is voor mij een grote inspiratiebron. Al die elektriciteitsdraden die als een wirwar van het ene gebouw naar het andere slingeren. Alles lijkt er zomaar aan elkaar geknoopt. Geweldig! Compleet anders dan de geordendheid in Nederland. De exposities zijn vanaf 14 juni tot eind augustus te zien in het Van Gogh Huis in Nieuw Amsterdam. Meerinfo: www.vangogh-drenthe.nl