K26, biënnale van de kleine kunst

De Sleutel | 24-12-2008 | Henk Ruurda

OSS - Donker en druilerig is het in de Kruisstraat. In de etalage van de Wereldwinkel staan kerststalletjes te pronken. Bij de buren op nummer 26 wordt de aandacht getrokken door een verzameling beelden, schilderijen en een uitnodigende ruimte met op de achtergrond een aantal silhouetten. K26, biennale van de kleinekunst.

Twee vriendelijke dames staan bij en achter de informatiebalie. Ruth van de Pol en Joke van Aalten zijn beiden lid van de Stichting Beeldende Kunst Oss en Lith. Samen met de achtende-tig andere leden hebben zij de eindejaars-tentoonstelling van de Stichting ingericht. Tot 4 januari 2009 is er in K26 een overzicht te zien van het heel diverse werk van deze veertig kunstenaars, die van hun hobby nun beroep hebben gemaakt. Op de valreep van deze zaterdag zijn beide kunstenaars annex gastvrouw graag bereid toelichting te geven. Dat is het leuke van K26; je treft er altijd wel een van de exposanten die over zijn of haar werk wil vertellen.

Beeldjes Joke van Aalten bijvoorbeeld. Ze maakt vrolijke, kleurrijke beeldjes. "Ik ben heel erg geïnspireerd door ronde vormen, en heb de afgelopen tijd diverse dikke, af en toe bijzonder uitgedoste dames gemaakt in alle mogelijke felle kleuren. Nu ben ik me ook met diervormen gaan bezighouden." Ruth van de Pol op haar beurt haalt vaak inspiratie uit de natuur en het rivierenlandschap. Ze woont in Megen en gaat er vaak op uit, met schetsboek en fototoestel. "Als ik dan weer thuis ben, probeer ik in mijn atelier dat wat ik heb waargenomen, op mijn eigen wijze te interpreteren. Mijn doeken zijn niet zo uitbundig, vaak een beetje melancholisch. Ze hebben verscheidene lagen en zijn heel transparant." Van alle kunstenaars is er achtergrondinformatie te vinden in de informatiehoek. En er is uiteraard een overzicht aanwezig met alle tentoongestelde werken en de vraagprijs. Ook is er een agenda met de komende exposities. Meer informatie op: www.k26.nl K26 is elke donderdag open van 17.00 tot 21.00 uur en op vrij-dag, zaterdag en zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur.